Doen

“Wat gaan we doen vandaag?” Het is de eerste dag van twee weken vakantie. Ik zit met mijn kinderen van zeven en elf aan de ontbijttafel. In de ochtenden werkt mijn man op de camping en ben ik thuis. ’s Middags zijn de rollen omgekeerd. Ik kijk er met angst en beven naar uit. Wat gaan we al die tijd doen, met zijn drieën in ons poppenhuisje? Ik wil weten waar ik aan toe ben en vooral, ik wil de garantie dat ik tijd voor mezelf krijg!

Ik voel de drang om een plan te maken. Wie heeft waar zin in en hoe kunnen we onze dag zo zinvol mogelijk besteden, zodat iedereen aan zijn trekken komt? Hoe voorkom ik ruzie, verveling en frustratie? Ik kijk naar mijn kinderen die enthousiast aan mij uitleggen wat de verschillende monsters in Minecraft allemaal kunnen. De kinderen hebben geen last van mijn drang. Ze doen niet aan plannen. Ze leven in het nu. Niet gehinderd door enig idee van ’tijd verdoen’ genieten ze van pyjama dagen, dikke boeken lezen in bed, een spelletje doen of elkaar klieren.

Ik bijt op mijn tong. Ik vraag het niet. Ik neem een voorbeeld aan mijn kinderen en geef me over aan het hier en nu. Ik accepteer dat ik niet vastleg wat de dag me brengt. Ik leg mijn verwachtingen niet vast en daarmee creëer ik ruimte. We hoeven immers geen tijd en energie te besteden aan het bijstellen van die verwachtingen mocht het anders lopen dan we ’s morgens hadden bepaald. Wat bijna altijd zo is met kinderen. En daarmee wordt het leuker want er kan ook niks mislukken. De perfectionistische neiging om alles vast te leggen en dicht te timmeren om voor een geslaagde dag te zorgen is een selfdestructing prophecy. Want het wordt onvermijdelijk dat er dingen niet gebeuren en dus mislukken.

Dit betekent niet dat ik slecht voor mezelf zorg, integendeel. Ik doe er goed aan om te mediteren. Om een stukje te schrijven en het liefst ook nog een uurtje te fietsen. Maar ik hoef dat niet uit te spreken en vast te leggen. Alleen in mezelf. Erkennen dat er dingen zijn die ik echt graag wil. Ik krijg geen tijd voor mezelf, ik neem die.

Geef een reactie