Circus

Hoe ontsnap je even aan de werkelijkheid? Vergeet je oorlog op een ander continent, maar toch akelig dichtbij? Bommen op burgers. Zonder rechtvaardiging. Al jaren bestempeld als misdaad tegen de menselijkheid. Maar toch steeds weer herhaald. In weerwil van de geschiedenis en en excuses voor gedane zaken. Ze nemen geen keer.

Je rijdt op 24 december naar Parijs en betaalt (van tevoren) een bult geld. Gaat een enorme tent binnen ondersteund door 500 palen, met een doorsnede van 52 meter en met masten van 26 meter hoog. En je betreed samen met ruim 2500 anderen een sprookjeswereld. Alleen het decor al is het toegangsgeld waard. Vervolgens wordt je anderhalf uur lang (en een pauze van een half uur waarin de piste wordt omgetoverd tot een mega trampoline) overgeleverd aan halsbrekende acrobatische toeren en onwaarschijnlijk mooi circus. Een oersterke kerel gooit een schriele dame door de lucht alsof ze een veertje is. Er wordt op meerdere gestapelde cilinders gebalanceerd op een mega schommel. Een andere dame hangt als een pimpelmees aan een fiets, aan een rondzwierend koord. Op een trampoline die de volledige piste bestrijkt springen acht mannen bijna tot de nok. De technici in het grit moeten moeite doen om hen te ontwijken. Drie dames vertolken de armen van een octopus in onmogelijke dubbelgevouwen posities en balanceren daarbij ook nog op elkaar. Er is een vingerartiest, zijn kunsten worden live geprojecteerd op een luchtballon. Een clown presenteert zijn onzichtbare circus: dit heeft u nog nooit gezien! Mannen die op en over elkaar heen springen. Een Siamese tweeling die aan twee koorden door de zaal zweven. En dit alles wordt begeleid door een live band met zangeres.

Er straalt een ongelooflijke energie uit de voorstelling Kurios van Cirque du Soleil. Je wordt als toeschouwer van begin tot eind meegezogen in een surrealistische wereld. Je mag getuige zijn, en daarmee even onderdeel van een sprookjeswereld. Dat helemaal niets te maken heeft met de dagelijkse werkelijkheid. Van mijn saaie ‘kind naar school-werken-eten-hond uitlaten-werken-eten-hobby-slapen’. Maar ook niet van oorlog, terroristische aanslagen, afgesloten worden van energie tijdens de winter, huiselijk geweld, ernstige ziekte of ander zichtbaar en onzichtbaar leed. Voor enkele tientallen euro’s per persoon (of honderden voor het VIP arrangement) kan je je weg laten voeren van al die ellende. Een magische ervaring. Waar je helemaal van oplaadt. En daarna de boze buitenwereld weer heel even aankan.

Geef een reactie