Bloot

Bloot leven voelt goed. Aan de Atlantische kust van Frankrijk kan je kilometers lang bloot over het strand lopen. Je voelt hoe de wind je huid streelt, je de grens laat voelen van waar jouw lichaam ophoudt en de lucht begint. De zon helpt een handje mee, dringt verwarmend diep in je huid door en geeft nieuwe energie. Als je bloot in zee zwemt stroomt het zilte water langs elk huidplooitje. Een korst zout klampt zich vast aan je huid na het zwemmen. De zilte wind dringt je neus binnen waar hij zich mengt met de doordringend zoet weeïge lucht van pijnbomen op de camping. Door al deze ervaringen gaan je zintuigen open staan. Je ervaart alles om je heen anders, bewuster. Vivez nu zeggen de Fransen als ze bloot leven.

Bloot zijn werkt bevrijdend. Op het strand zie ik honderden verschillende billen, borsten, buiken, benen, armen, piemels, vagina’s en gezichten. Er is geen kleding die beklemt of beschermt. Bescherming heb je ook niet nodig, immers iedereen loopt bloot. Natuurlijk kijkt iedereen naar elkaar, sommige mensen hebben ook tatoeages of piercings die daar extra toe uitnodigen. Maar omdat iedereen bloot is ontstaat er vanzelf een respectvolle, tolerante en ontspannen sfeer. Als je niks verbergt hoef je je ook niet te schamen.

Als je bent opgegroeid met schaamte om welke reden dan ook, dan kan het moeilijk zijn om je bloot te geven. Datgene waar je je voor schaamt kan zo allesoverheersend zijn dat je niet in het nu kan leven. Je figuurlijk bloot geven is dan een brug te ver, maar misschien helpt het letterlijk bloot leven om je minder te schamen. Je vrij te voelen, je zintuigen open te zetten, je een te voelen met je omgeving en meer in het nu te leven. Vivez nu!

Een gedachte over “Bloot

Geef een reactie