Trukendoos voor zelfbehoud

Om geestelijk en lichamelijk overeind te blijven gebruik ik wat Hans de Vries in Te veel mens, te weinig dier beschrijft als de Trukendoos. Of zoals mijn loopbaancoach het noemt: manieren voor zelfbehoud. Daar hoort onder meer bij veel intensieve lichaamsbeweging. Om bij te dragen aan een gezond lichaam en een gezonde geest probeer ik drie keer per week te sporten (twee keer is ook goed hoor): pilates, spinning, fitness, zumba, ik hou er allemaal van. Een vriendin zegt, ik ga deze week nog niet, ik heb nog vakantie. Voor mij is veel sporten mijn ultieme manier om te ontspannen en serotonine te kweken.

Daarnaast zijn de dingen die bijdragen aan mijn zelfbehoud: lezen, schrijven, naaien (ik volg sinds kort de vakopleiding tot costumière bij Fifty Ways), momenten creëren om te kunnen uitslapen, buiten fietsen of wandelen, reizen voor mijn werk (zonder man of kinderen).

Ik volg weer motorrijles en sinds maandag dans ik elke maand de 5 ritmes bij Danshuis Haarlem. Allebei zalige manieren om een gevoel van vrijheid te creëren.

Het is niet alleen heel nuttig om te weten hoe je jezelf voed. Het is belangrijk om ruimte te creëren in je dagelijks leven voor dit soort dingen. Hoe hou je de dagelijkse rat-race anders vol? En het gekke is, sinds kort doe ik meer dingen dan ooit daarvoor, maar omdat het me voed hou ik meer energie over (zelfs als ik minder slaap).

Geef een reactie