Ontslag

Geachte resultaatgerichtheid,

Vandaag verbreek ik het contract met u. Ik schrijf u om dat mede te delen en u uit te leggen waarom ik niet langer bij u in dienst kan en wil zijn. U bent de meest hardnekkige beperkende overtuiging die ik heb: dat ik dingen moet doen om bestaansrecht te hebben. En dat dingen af krijgen bevredigend is.

Ik neem ontslag van die eenzijdige focus op resultaat. Want in de afgelopen 5 jaar heb ik ontdekt dat u me schade berokkent. Ik ben door schade en schande wijzer geworden: mijn bestaansrecht hoeft aan niets ontleend te worden. Ik hoef alleen maar te zijn. Als ik elke dag mediteer en luister naar mijn hart, voel ik me een ander mens. Ik sta in het leven met dat wat er is. Ik leef met plezier in wat ik doe. Ongeacht wat ik doe.

Dit betekent niet dat dit me iedere minuut, elk uur en iedere dag lukt. Resultaatgerichtheid zit diep in mij geworteld. Het kost moeite, pijn,verdriet, volharding en tijd om daar afscheid van te nemen. Het gaat langzaam, 2 stappen vooruit, 1 stap achteruit. Of 1 stap vooruit, 2 stappen achteruit. Maar er is een tomeloze drang om me te bewegen richting ZIJN.

Dit betekent ook niet dat ik niks meer gedaan krijg als ik er geen zin in heb. Soms moet de koe bij de hoorns worden gevat. Maar het doel op zich is minder belangrijk. Het gaat om de weg er naar toe. Hoe bereik ik mijn doel? Met plezier. Ook dat is niet altijd makkelijk, want resultaatgerichtheid wil me doen geloven dat het voltooien van het schilderen van de slaapkamer of het halletje het belangrijkste is. Ook, het is ook belangrijk. Maar de weg naar dat alles toe is belangrijker. Het kost meer tijd, dus kan ik er maar beter iets leuks van maken.

Bovendien, er is altijd meer werk, want als deze muur klaar is, dan kunnen we tapijt laten leggen en het huis inrichten. Dan kunnen de dozen worden uitgepakt. Dan wacht de woonkamer op een nieuwe witte laag verf, en de keuken. Het werk is eigenlijk nooit af. Het enige wat ik kan doen is dat accepteren. Er mee zijn. Ik slaap tussen dozen, het belemmert me niet in mijn slaap. Dus elke dag met zin 1 doos uitpakken levert meer op dan als een dolle alle dozen in 1 dag uitpakken.

Kortom, ik neem met een gerust hart ontslag van resultaatgerichtheid. Ik heb u niet langer nodig. U beperkt mij in mijn levensplezier. Ik wil niet langer in uw dienst staan. Datgene wat ik met plezier doe bepaalt mijn kwaliteit van leven.

Geef een reactie