Does it spark joy?

Onlangs las ik in het VK Magazine een artikel van Aaf Brandt Cortius. Het ging over de opruimgoeroe Kondo. Volgens deze dame betekent opruimen vooral weggooien, maar hoe beslis je wat je bewaart en wat niet? Eigenlijk heel simpel: bij alles waar je over moet beslissen of je het bewaart of een enkele reis richting prullenbak geeft, stel je de vraag: does it spark joy? Ik zeg het expres in het Engels, want dat klinkt een stuk lekkerder dan: wordt je er blij van?

Toch is het precies mijn nieuwe levensfilosofie. (Wel jammer dat iemand anders er al rijk mee wordt!) Bij bijna alles wat ik (moet) doen bedenk ik of ik er blij van wordt. En het geeft enorm veel energie om dat te doen. Ik was laatst te gast bij een finale avond van de Haarlemse Ondernemers Prijs. Natuurlijk werd mij daar de vraag gesteld wat ik deed. “Euhm tja, ik flierefluit en laat me daarbij sponsoren door het UWV.” Dat riep meer vragen op dan dat het ze beantwoorde, dus dan legde ik uit dat ik gewoon doe wat ik leuk vind. En dat dat uiteenloopt van kleding op maat maken tot als vrijwilliger digitale nieuwsbrieven schrijven. Ik verwachte gefronste wenkbrauwen, maar de reacties vielen over het algemeen mee. Sterker nog ik denk dat ik bepaalde aanwezigen wellicht geïnspireerd heb tot het toepassen van de Kondo filosofie.

Ik begrijp best dat niet iedereen meteen zijn baan opzegt, en over het algemeen zijn ondernemers vaak dingen aan het doen die ze leuk vinden, anders waren ze niet succesvol in hun werk (en waren ze in plaats van aanwezig bij een finale avond, bezig hun faillissement aan te vragen). En toch verbaast het me steeds weer dat er zo veel mensen zijn die andere uitgangspunten hanteren in het leven, dan of ze blij worden van wat ze doen. Eigenlijk vind ik het schokkend! En daarom bij deze de oproep tot het iets meer Kondo-en van het leven: stel jezelf eens wat vaker de vraag: DOES IT SPARK JOY? Zo niet, bekijk dan eens of het anders kan of wel helemaal niet meer hoeft (je kan het zelfs toepassen bij de badkamer schoonmaken: als je ECHT tegenzin hebt doe het dan op een ander moment als je meer openstaat voor de voordelen die het oplevert).

2 gedachten over “Does it spark joy?

Geef een reactie